Babeczki czekoladowo-jagodowe

 Czekoladowo-jagodowe babeczki.
Krem jagodowy na bazie serka mascarpone.
Kuszą smakiem i wyglądem.
Robienie takich słodkości to prawdziwa przyjemność.

Pieczenie słodkości jest dla mnie niezwykłą frajdą. Lubię mieszać mąkę z kakao, ubijać słodką śmietankę i próbować, czy krem jest już wystarczająco słodki i gęsty. To mnie odstresowuje a tym samym wprawia w dobry nastrój.

Czasem do szczęścia wystarczą naprawdę małe przyjemności dnia codziennego.

babeczkijagodowe2

Składniki:
(12 babeczek)

  • 140 g mąki pszennej tortowej,
  • 4 płaskie łyżki kakao ,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  •  6 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 60 g gorzkiej czekolady (min. 60% zawartości kakao), roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki jagód + kilka owoców do dekoracji

Krem:

  • 250 g mascarpone,
  • 75 ml śmietanki 30% (ok. 1/4 dużego kubeczka),
  • 2 łyżki cukru,
  • 15 jagód (do zabarwienia kremu)

babeczkijagodowe3

Sposób przygotowania:

W naczyniu mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Przesiewamy i odkładamy na bok.
Do drugiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i roztopioną czekoladę.
Wszystko razem mieszamy trzepaczką
Do mokrych składników dodajemy przesiane wcześniej suche składniki, mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy całość.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je ciastem prawie do pełna.
Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krem: śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy – cukier musi się rozpuścić.
Ciągle ubijając, do śmietany przekładamy stopniowo mascarpone i rozgniecione wcześniej widelcem jagody.
Miksujemy do momentu, aż krem zgęstniej. Wkładamy na 15 minut do lodówki, by stężał.
Przestudzone babeczki dekorujemy schłodzonym kremem za pomocą rękawa cukierniczego.
Babeczki należy przechowywać w lodówce, maksymalnie 1 dzień. Najlepiej smskują tego samego dnia, zaraz po przygotowaniu.

babeczkijagodowe5

babeczkijagodowe1

babeczkojagodowe6

Słodkie jagodowe lato

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

3 komentarze do “Babeczki czekoladowo-jagodowe”

Skomentuj Milu Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *