Ciasteczka z masą krówkową

Dziś coś baaardzo słodkiego! Dla mnie jedno ciacho to maksymalna porcja słodkości. Niektórzy potrafią zjeść trzy od razu i maja ochotę na więcej. Sami oceńcie swoje możliwości   : )

ciasteczkaKruche ciasto :
(8 dużych ciasteczek)

  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • pół kostki masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki smalcu (opcjonalnie)

Nadzienie:

  • 400 g masy krówkowej,
  • orzechy laskowe

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Gdyby ciasto było zbyt tępe, dodajemy jeszcze odrobinę śmietany.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. godzinę do lodówki.
W zależności od foremek, ciasto wałkujemy i wycinamy okręgi, które przekładamy do foremek i dociskamy, lub po porostu rozprowadzamy ciasto dłońmi w foremkach.
Ciasto pieczemy ok. 10-15 minut na złoty kolor.
Na zimne ciasto przekładamy masę krówkową, a następnie całość posypujemy orzechami.
tartaletki

Smacznego  : )

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *