Biszkopt idealny, czyli przepis na biszkopt rzucany

Urodziny? Imieniny? A może rocznica? Każda okazja jest dobra, by przygotować tort! Najlepiej taki z lekkim śmietanowym kremem, nasączonym biszkoptem i owocami.
I dziś właśnie przepis na idealny biszkopt, który sprawdzi się na we wszystkich wymienionych okolicznościach, z różnymi kremami i dodatkami.

Biszkopt pięknie wyrasta, choć nie mam w sobie ani grama proszku do pieczenia czy sody. Jest puszysty, lekki, wilgotny i bez problemu można podzielić go na 3-4 blaty. W połączeniu z warstwami kremu mamy naprawdę ogromny tort!

biszkopt1

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawiamy na 170 stopni C.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Do sztywnych białek dodajemy stopniowo cukier – gdy będzie rozpuszczony dodajemy pojedynczo żółtka. Na koniec przesiewamy obie mąki. Całość miksujemy na najniższych obrotach robota, tylko do połączenia składników.
Masę przekładamy na tortownicę (średnica 20-23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy 30-40 min – do suchego patyczka.
Zaraz po upieczeniu wyjmujemy formę z biszkoptem i upuszczamy z wysokości 50 cm na podłogę (!). Studzimy przy uchylonym piekarniku. Kroimy na blaty po całkowitym wystygnięciu.

biszkopt2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *