Zwykle kiedy mam wolny weekend i ogromne plany, co do tego jak go spędzić, pogoda lubi płatać figle. Dziś od rana szaro, buro, ponuro i deszczowo…
A miała być weekendowa wycieczka rowerowa za miasto.No cóż, jeszcze nie teraz…
Na pocieszenie pozostaje przygotowanie czegoś pysznego i słodkiego.
Dziś przepis na błyskawiczne ciasto, które robi się w kilka minut.
Zapraszam!
Składniki:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- 1 szklanka kefiru (użyłam gęstego),
- 3/4 szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jagód (mogą być także truskawki, brzoskwinie, maliny, itp.)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera lub drewnianej łyżki. Ciasto będzie dość gęste.
Przekładamy do formy (piekłam w keksówce), na wierzchu układamy ulubione owoce. Pieczemy ciasto ok.50 minut w temperaturze 180 stopni C na posmarowanej masłem i posypanej kaszą manną formie.
Ciasto zostawiamy w piekarniku do momentu wystygnięcia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Opcjonalnie na wierzch ciasta możemy przygotować kruszonkę.
Przepyszne ciasto!
Zrobiłam z malinami w tortownicy o średnicy 24 cm.
Na pewno będę jeszcze piekła 🙂
bardzo się cieszę
dziękuję za komentarz
pozdrawiam 🙂
Dzisiaj robię z jabłkami- papierówkami 🙂
powodzenia i smacznego 🙂
Wyszło równie pyszne jak z malinami 🙂
Cieszę się niezmiernie i pozdrawiam 🙂
Mam pytanie tam dodaje się 2 szklanki oleju roślinnego czy 2 łyżki ?
Pół szklanki oleju 🙂
Super przepis, robię trzeci raz! :))
Życzę smacznego 🙂
genialne 🙂 lekkie i nie wyszło suche.. pyszności 🙂
Cieszę się, że ciasto smakowalo. Pozdrawiam:-)
Upiekłam dziś tę babkę, ale z posiekaną czekoladą. Niebo w gębie! O 17 wyszła z piekarnika, a już połowy nie ma tak domownikom smakuje 😀 Super 🙂
Bardzo dobry przepis 🙂
Dziękuję i cieszę się że przepis się sprawdził 🙂
Witam mam pytanie czy można dodać mrożone truskawki