Błyskawiczne ciasto na kefirze

Zwykle kiedy mam wolny weekend i ogromne plany, co do tego jak go spędzić, pogoda lubi płatać figle. Dziś od rana szaro, buro, ponuro i deszczowo…
A miała być weekendowa wycieczka rowerowa za miasto.No cóż, jeszcze nie teraz…
Na pocieszenie pozostaje przygotowanie czegoś pysznego i słodkiego.

Dziś przepis na błyskawiczne ciasto, które robi się w kilka minut.
Zapraszam!

jagodowe3Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 szklanka kefiru (użyłam gęstego),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki jagód (mogą być także truskawki, brzoskwinie, maliny, itp.)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera lub drewnianej łyżki. Ciasto będzie dość gęste.
Przekładamy do formy (piekłam w keksówce), na wierzchu układamy ulubione owoce. Pieczemy ciasto ok.50 minut w temperaturze 180 stopni C na posmarowanej masłem i posypanej kaszą manną formie.

Ciasto zostawiamy w piekarniku do momentu wystygnięcia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Opcjonalnie na wierzch ciasta możemy przygotować kruszonkę.

jagodowe4

jagodowe1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 myśli nt. „Błyskawiczne ciasto na kefirze”

  1. Upiekłam dziś tę babkę, ale z posiekaną czekoladą. Niebo w gębie! O 17 wyszła z piekarnika, a już połowy nie ma tak domownikom smakuje 😀 Super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *