Błyskawiczne ciasto na kefirze

Zwykle kiedy mam wolny weekend i ogromne plany, co do tego jak go spędzić, pogoda lubi płatać figle. Dziś od rana szaro, buro, ponuro i deszczowo…
A miała być weekendowa wycieczka rowerowa za miasto.No cóż, jeszcze nie teraz…
Na pocieszenie pozostaje przygotowanie czegoś pysznego i słodkiego.

Dziś przepis na błyskawiczne ciasto, które robi się w kilka minut.
Zapraszam!

jagodowe3Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 szklanka kefiru (użyłam gęstego),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki jagód (mogą być także truskawki, brzoskwinie, maliny, itp.)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera lub drewnianej łyżki. Ciasto będzie dość gęste.
Przekładamy do formy (piekłam w keksówce), na wierzchu układamy ulubione owoce. Pieczemy ciasto ok.50 minut w temperaturze 180 stopni C na posmarowanej masłem i posypanej kaszą manną formie.

Ciasto zostawiamy w piekarniku do momentu wystygnięcia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Opcjonalnie na wierzch ciasta możemy przygotować kruszonkę.

jagodowe4

jagodowe1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

16 komentarzy do “Błyskawiczne ciasto na kefirze”

  1. Upiekłam dziś tę babkę, ale z posiekaną czekoladą. Niebo w gębie! O 17 wyszła z piekarnika, a już połowy nie ma tak domownikom smakuje 😀 Super 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *