Banany i czekolada – połączenie doskonałe! Ciasto jest wilgotne, miękkie i niesamowicie pyszne. Co ważne, nie jest bardzo słodkie. Ma jednak swój mały minus, a mianowicie zbyt szybko znika z talerza 🙂
Dla wszystkich wielbicieli tego zestawu przepis na ciasto bananowo-czekoladowe.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany,
- tabliczka czekolady (użyłam gorzkiej),
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 50 g masła,
- 1/3 szklanki mleka,
- 3/4 łyżeczki sody,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 szczypty soli
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, formę (25×12) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, mleko i uprzednio rozgniecione widelcem banany. Miksujemy przez chwilę.
Do przesianej mąki wsypujemy sodę i sól. Dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę, mieszamy, przekładamy do formy.
Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Wygląda kusząco 🙂
a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.
Dziękuję za odwiedziny 🙂