Ciasto bananowo-czekoladowe

Banany i czekolada – połączenie doskonałe! Ciasto jest wilgotne, miękkie i niesamowicie pyszne. Co ważne, nie jest bardzo słodkie. Ma jednak swój mały minus, a mianowicie zbyt szybko znika z talerza 🙂
Dla wszystkich wielbicieli tego zestawu przepis na ciasto bananowo-czekoladowe.


banan2Składniki:

  • 4 dojrzałe banany,
  • tabliczka czekolady (użyłam gorzkiej),
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 50 g masła,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 3/4 łyżeczki sody,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szczypty soli

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, formę (25×12) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, mleko i uprzednio rozgniecione widelcem banany. Miksujemy przez chwilę.
Do przesianej mąki wsypujemy sodę i sól. Dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę, mieszamy,  przekładamy do formy.
Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

banan3

banan1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

2 komentarze do “Ciasto bananowo-czekoladowe”

Skomentuj Milu Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *