Ciasto cytrynowe

Zajęcia skończone o 11.15.
A to oznacza, że mam całe wolne popołudnie, które mogę spędzić w kuchni (tak, wiem jak to brzmi :)).
Na obiad obiecana lasania i już się z tego nie wykręcę  🙂
A co na deser?
Dziś orzeźwiające ciasto cytrynowe. Idealne do kubka gorącej herbaty na ten deszczowy dzień…

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 220 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno jajka i czekamy aż masa będzie gładka.
Do drugiego naczynia przesypujemy mąkę połączoną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Wyciskamy sok z cytryny (pamiętajmy, aby cytrynę dokładnie umyć), a następnie na drobnych oczkach ścieramy skórkę.
Skórkę z cytryny dodajemy do mąki i łączymy z masłem. Na koniec wlewamy sok.
Wskazówka: gdyby ciasto było zbyt gęste możemy dolać 2-3 łyżki mleka.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 60 minut.
Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.

Smacznego  🙂

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jedna myśl nt. „Ciasto cytrynowe”

Pozostaw odpowiedź Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *