Co zawsze warto mieć w lodówce?

Po przeglądzie kuchennych szafek, przyszła pora na lodówkę. Co zawsze warto w niej mieć, by nie zabrakło żadnego produkty, gdy będziemy mieć ochotę na ciasto lub słoną przekąskę? Poniżej moja lista.
Zapraszam do lektury!

mleko1Mleko i masło

Niezbędne do przygotowania wielu deserów, kremów i sosów.
Zazwyczaj wybieram mleko krowie 2% tłuszczu oraz niesolone masło.

Śmietana i jogurt

Śmietana 18% do zup oraz słodka śmietanka 36% do kremów i sosów.
W przypadku jogurtu, wybieram jogurt grecki, naturalny oraz mój ulubiony waniliowy serek homogenizowany z krówką.

Jajka

Główny składnik wielu weekendowych śniadań, kiedy to królują omlety, sadzone lub jajecznica. W ciągu tygodnia często sięgam po nie, by przygotować deser.
Staram się kupować jajka tylko w sprawdzonych miejscach. Te od prawdziwej wiejskiej kury mają zupełnie inny kolor żółtka i smak.

ser1Ser

Obowiązkowo żółty ser Królewski z dziurami, doskonały do kanapek i tostów. Dodatkowo camembert – świetna przekąska podczas oglądania filmu, parmezan – do dań w stylu włoskim, feta – do sałatek i koreczków oraz ser kozi – do kanapek i tart.
Ponadto staram się mieć w lodówce kostkę białego twarogu oraz serek grani z Piątnicy, świetne w przypadku  śniadań na słodko.

Ciasto francuskie

Niezastąpione, gdy mamy niezapowiedzianych gości lub po prostu mamy ochotę na szybką przekąskę zarówno na słodko jak i na słono. Jeden płat ciasta francuskiego w lodówce jest po prostu jest obowiązkowy!

kabanosy1Kabanosy

Wybieram te o klasycznym smaku lub z dodatkiem chilli. Są fajną opcją na szybką przekąskę (nazywam je mięsnymi paluszkami) lub jako dodatek do wytrawnych śniadań. Chętnie po nie sięgam, gdy po powrocie z pracy umieram z głodu i muszę coś zjeść na szybko.

mrozonki1Mrożonki

W sezonie staram się zamrozić choć po odrobinie ulubionych owoców, by zimą móc bez wyjścia z domu przygotować ulubione ucierane ciasto.
Dodatkowo znajdzie się miejsce na mrożone warzywa, dzięki którym wyczaruję na szybko rozgrzewającą zupę.

A jakie są wasze obowiązkowe produkty w lodówce?

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Jeden komentarz do “Co zawsze warto mieć w lodówce?”

  1. U mnie lodówka jest wypełniona warzywami i owocami 🙂 Chyba nie mogłabym przeżyć dnia bez ogórków i pomidorów 🙂 Zawsze znajdzie się też białe wino 😉

Skomentuj BLUE CASHMERE Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *