Domowa nutella

Domowa nutella na bazie daktyli i kakao to taki deser, który zasmakuje każdemu wielbicielowi czekolady. Aż trudno uwierzyć, że ten popularny krem, który kochają nie tylko dzieci tak łatwo można przygotować w domu,  a jednocześnie sprawić, by był zdecydowanie bardziej fit.
Moja ulubiona wersja, to podanie domowej nutelli z malinami i listkiem mięty. Smakuje bosko!
nutelladaktyle2

Składniki:
(na 2 małe słoiczki)

  • 200 g suszonych daktyli,
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao,
  • 6 łyżek mleka,
  • szczypta soli morskiej,
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

nutelladaktyle1

Sposób przygotowania:

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia (będą łatwiej się miksować, dzięki czemu krem będzie bardziej aksamitny).

Do malaksera wrzucamy namoczone daktyle, kakao, miód, sól, dolewamy mleko i miksujemy przez kilka minut, aż krem będzie gładki.

Krem przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce do 7 dni.

nutelladaktyle4

nutelladaktyle3

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *