Domowe batoniki z bakaliami

Coś dla wielbicieli czekolady i bakalii, czyli domowe batoniki z dużą porcją chrupiących orzechów i żurawiną
Przepis jest dziecinnie prosty, a smak nie może się równać z żadnym smakiem sklepowych batonów, nawet moich ulubionych Twix’ów.
Te batoniki to świetny zastrzyk energii w pracy lub w szkole oraz słodka przerwa w ciągu dnia.

Dzięki ciasteczkom owsianym i orzechom batoniki są chrupiące, a żurawina dodaje im nieco kwaskowego posmaku, tak dla kontrastu.
Już nigdy nie sięgniecie po batona w sklepie!

baton2

Składniki:

  • 300 g czekolady (u mnie 2 gorzkie i 1 mleczna),
  • 100 g masła,
  • 50 g ciastek owsianych,
  • 250 g ulubionych orzechów (u mnie włoskie i pistacje),
  • 2 łyżki miodu,
  • 50 g suszonej żurawiny

baton3

Sposób przygotowania:

Herbatniki/ciastka kruszymy i łączymy z posiekanymi orzechami i żurawiną.
W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą i miodem – płynne, ale lekko już przestudzone przelewamy do ciastek z bakaliami. Dokładnie mieszamy.

Masę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 23×20 cm), wyrównujemy i zostawiamy na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc).

Schłodzoną masę kroimy w kwadraty lub prostokąty. Przechowujemy w lodówce, choć gwarantuję, że baaardzo szybko zniknie cała porcja 🙂
Pycha!

baton1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *