Domowe burgery z jajkiem sadzonym i jarmużem

Domowe burgery są zdecydowanie najlepsze! Mamy pewność, co do jakości składników i sposobu ich przygotowania.
Dzisiejsza burgerowa propozycja to jarmuż – źródło błonnika oraz witamin, jajko sadzone oraz soczysta wołowina połączona z odrobiną musztardy.
Niebo w gębie!

burgeryjarmuz3

Składniki:
(dla 2 osób)

  • 300 g dobrej wołowiny,
  • 2 bułki razowe,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 2 jajka,
  • garść liści jarmużu,
  • 4 plastry pomidora,
  • 1 ogórek konserwowy pokrojony w plasterki,
  • kilka krążków czerwonej cebuli,,
  • 2-4 plastry żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy,
  • olej rośliny do smażenia

burgeryjarmuz2

Sposób przygotowania:

W naczyniu łączymy mięso z musztardą i przyprawami (wg uznania), mieszamy, formujemy kule, a następnie ją spłaszczamy.
Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni grilowej po 3-4 minuty z każdej strony. Odkładamy na bok.
W tym czasie w nagrzanym uprzednio do 150 stopni C podgrzewamy bułkę.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy jajko (stopień wysmażenia wg upodobań).
Składamy burgera: bułka, jarmuż, ser, mięso, pomidor, cebula, ogórek, jajko sadzone, bułka.
Smacznego!

burgeryjarmuz1

burgeryjarmuz4

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *