Domowe burgery są zdecydowanie najlepsze! Mamy pewność, co do jakości składników i sposobu ich przygotowania.
Dzisiejsza burgerowa propozycja to jarmuż – źródło błonnika oraz witamin, jajko sadzone oraz soczysta wołowina połączona z odrobiną musztardy.
Niebo w gębie!
Składniki:
(dla 2 osób)
- 300 g dobrej wołowiny,
- 2 bułki razowe,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 2 jajka,
- garść liści jarmużu,
- 4 plastry pomidora,
- 1 ogórek konserwowy pokrojony w plasterki,
- kilka krążków czerwonej cebuli,,
- 2-4 plastry żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy,
- olej rośliny do smażenia
Sposób przygotowania:
W naczyniu łączymy mięso z musztardą i przyprawami (wg uznania), mieszamy, formujemy kule, a następnie ją spłaszczamy.
Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni grilowej po 3-4 minuty z każdej strony. Odkładamy na bok.
W tym czasie w nagrzanym uprzednio do 150 stopni C podgrzewamy bułkę.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy jajko (stopień wysmażenia wg upodobań).
Składamy burgera: bułka, jarmuż, ser, mięso, pomidor, cebula, ogórek, jajko sadzone, bułka.
Smacznego!