Domowe fit burgery z ciecierzycy

Jestem zdecydowanym mięsożercą i nie wyobrażam sobie, żebym miała zrezygnować z soczystych steków, grilowanego kurczaka, bądź gorącego gulaszu. Czasami jednak odstawiam mięso na rzecz posiłków całkowicie warzywnych.
Dzisiejsza propozycja to własnie ta druga opcja – warzywa, bo burgery bez mięsa też mogą być smaczne. Kto nie wierzy, niech koniecznie spróbuje jeszcze dziś 🙂burgerciecierzyca2

Składniki:
(dla 2 osób)

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki mąki migdałowej,
  • olej roślinny do smażenia,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy, pieprz cayene, kurkuma,
  • dodatkowo na burgery: bułki, sałata, krążki cebuli, plastry pomidora, ogórek, ketchup

Sposób przygotowania:

Do malaksera wrzucamy ciecierzycę, czosnek, przyprawy, jajko, oliwę, mąkę migdałową, sok z cytryny i mieszamy – konsystencja ma być lepka, ale nie całkowicie gładka. Z masy formujemy kule, a następnie lekko je spłaszczamy i nadajemy kształt kotletów.

Burgery smażymy na rozgrzanym oleju (u mnie rzepakowy) po 3-4 minuty z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Burgery składamy wg upodobań.

burgerciecierzyca1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *