Domowe gofry – przepis podstawowy

Złociste, chrupiące i aromatyczne. Tak w skrócie można określić gofry, które ostatnio chętnie przygotowuję na śniadania.
Wykonanie zajmuje tylko kilka minut, a efekt jest wyśmienity!
Sprawdźcie sami!
śniadanie8

Składniki:
(8-10 sztuk)

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek oleju,
  • 3 łyżeczko drobnego cukru do wypieków,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, odkładamy.
Pozostałe składniki umieszczamy w misie robota i ucieramy na jednolitą masę, tak by nie było grudek. Za pomocą drewnianej łyżki powoli dodajemy do ciasta białko, delikatnie mieszamy całość.

Gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor, u mnie ok 3-4 min.
Podajemy zaraz po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami: owoce, słodka śmietanka, twaróg, miód.

śniadanie4

śniadanie5

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

4 komentarze do “Domowe gofry – przepis podstawowy”

Skomentuj Milu Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *