Domowe masło orzechowe

Uwielbiam masło orzechowe, ale skład tego ze sklepowej półki potrafi zadziwić. Tyle tam soli, cukru i innych polepszaczy…A przecież wystarczą zwykłe orzechy arachidowe i możemy mieć domowe masło orzechowe!
Wykonanie jest banalnie proste i nie zajmie więcej niż 20 minut. Naprawdę warto!

Składniki:

  • 400 g orzechów arachidowych niesolonych,
  • 1/2 łyżeczki soli (lub według uznania),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczam w malakserze i miksuję do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji – orzechy muszą wydzielić olej, masa ma być w miarę gładka (choć ja lubię masło z drobnymi kawałkami orzechów).
Gotowe masło przekładam do słoika, przechowuję w lodówce.

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *