Drożdżowe bułeczki z mięsem i warzywami

Miały być drożdżowe pierogi z warzywami, które chodzą za mną już od bardzo dawna. Wyszły drożdżowe bułeczki.
Właśnie to najbardziej lubię w gotowaniu – efekt końcowy jest nieprzewidywalny!

Bułeczki są rumiane, miękkie, pachnące papryką i tymiankiem.
Zniknęły bardzo szybko 🙂

drożdżówkizwarzywami3

Składniki na ciasto:
(15-18 sztuk)

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 250-300 ml ciepłego mleka,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Rozczyn drożdżowy:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki letniego mleka,
  • 1 łyżka cukru

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z szynki),
  • 2 papryki czerwone pokrojone w drobną kostkę,
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę,
  • 2-3 małe marchewki starte na dużych oczkach tarki,
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
  • kilka gałązek tymianku.
  • przyprawy: sól, pieprz czarny

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem

drożdżówkizwarzywami1

Sposób przygotowania:

Drożdże kruszymy do kubeczka, zasypujemy cukrem, dodajemy lekko podgrzane mleko i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie zasypujemy je mąką, raz jeszcze mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże „ruszyły”, czyli na ok. 10-15 minut.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 min.

Po tym czasie do mąki z drożdżami wlewamy powoli mleko z masłem, sól i rozkłócone jajka.
Solidnie wyrabiamy ciasto – musi gładko odchodzić od dłoni. Jeżeli się klei, podsypujemy odrobinę mąki.
Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1 h do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
Każdą z nich wałkujemy na grubość ok. 1 cm i kroimy w miarę równe prostokąty.
Kawałek ciasta bierzemy w dłoń, nakładamy sporą ilość farszu i sklejamy, dobrze dociskając ze sobą brzegi ciasta.
Bułeczki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy 20-25 min na złoty kolor w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku.

drożdżówkizwarzywami2

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

2 komentarze do “Drożdżowe bułeczki z mięsem i warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *