Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką

Sezon truskawkowy kończy się tak samo szybko, jak i zaczyna.  I według mnie trwa zdecydowanie za krótko.
Aby wykorzystać jak najlepiej to, co w sezonie najlepiej smakuje, dziś proponuję przygotowanie drożdżówek z truskawkami i kruszonką. Bułeczki świetnie sprawdzą się w niedzielny poranek w towarzystwie kawy lub mleka, jako drugie śniadanie w pracy lub przekąska na letni piknik .
Przekonajcie się sami!

bułkiztruskawkami1

Składniki:
(8-10 sztuk)

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 3/4 szklanki letniego mleka,
  • 60 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka (do ciasta+do posmarowania bułeczek),
  • 1 żółtko
  • ok. 500 g truskawek

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 5 łyżek cukru: 2 brązowego i 3 białego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    Przygotowanie: składniki łączymy razem rozcierając dokładnie w palcach

bułkiztruskawkami3

Sposób przygotowania:

Mleko i masło podgrzewamy (masła powinno się lekko rozpuścić ), zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, 1 jajko i żółtko – całość mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z drożdżami.
Płyny przelewamy do mąki i wyrabiamy ciasto – ma ładnie odchodzić od ręki.
Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 1,5-2h.

Po tym czasie ciasto raz jeszcze zagniatamy i dzielimy na 8-10 równych części. Formujemy małe kulki a następnie placuszki, układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia (zostawiając nieco miejsca, bo bułeczki urosną), nakrywamy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia (mają podwoić objętość).

W wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki robimy wgłębienia na owoce, a następnie smarujemy je rozkłóconym jajkiem. Teraz we wgłębieniach układamy pokrojone truskawki, tyle ile się zmieści.
Całość zasypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 20-25 min.

Dodatkowo bułeczki możemy polać odrobiną lukru: 1/4 szklanki cukru pudru wymieszana z 2 łyżeczkami zimnej wody.

bułkiztruskawkami2

 

 

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *