Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Jesień zbliża się coraz większymi krokami. A skoro jesień, to i inne owoce i warzywa można spotkać na straganach.
Zatem po czerwcowych bułeczkach z truskawkami, przychodzi pora na (prawie) jesienne bułeczki ze śliwkami.

Drożdżówki są miękkie i puszyste, a najlepiej smakują następnego dnia po przygotowaniu (o ile doczekają kolejnego dnia!).

drożdżówkiśliwkowe3

Składniki:
(na 9 bułeczek)

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 7 g drożdży instant,
  • 3/4 szklanki letniego mleka,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 jajka (2 do ciasta + 1 do posmarowania bułeczek),
  • ok. 250 -300 g śliwek pokrojonych na połówki, umytych i osuszonych

Kruszonka:

  • 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 25 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki łączymy razem rozcierając je dokładnie w palcach, aż z piasku powstaną grudki kruszonki.

drożdżówkiśliwkowe1

Sposób przygotowania:

Mleko i masło podgrzewamy – masło ma się rozpuścić w mleku, zdejmujemy z ognia.
Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z drożdżami, dodajemy cukier i jajka.
Płyny przelewamy do pozostałych składników (mleko z masłem najlepiej dodawać stopniowo, być może nie trzeba będzie zużyć całego płynu) i wyrabiamy ciasto – musi ładnie odchodzić od dłoni.
Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy i dzielimy na 9 kawałków. Formujemy kulki a następnie je spłaszczamy, układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia (zostawiając nieco miejsca, bo bułeczki urosną), nakrywamy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia (mają podwoić objętość).

W wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki robimy wgłębienia na owoce, a następnie smarujemy je rozkłóconym jajkiem. Teraz we wgłębieniach układamy pokrojone śliwki, tyle ile się zmieści.
Całość zasypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 25-30 min na złoty kolor.
Dodatkowo, przestudzone bułeczki możemy udekorować lukrem.

drożdżówkiśliwkowe2

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

2 komentarze do “Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką”

Skomentuj codojedzenia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *