Faworki. Tłusty czwartek – episode 2

Treningu przed tłustym czwartkiem ciąg dalszy 🙂

faworek1Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 5 żóltek,
  • 2-3 łyżka miękkiego masła,
  • 6 łyżek śmietany 18%,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki octu, spirytusu lub wódki,
  • 3/4 łyżki cukru,
  • cukier puder do posypania,
  • olej do smażenia

faworki2Sposób przygotowania:

Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką kulę. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 1h, by ciasto zmiękło.
Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na cieniutkie placki, składamy na pół i znów wałkujemy. Czynność powtarzamy kilka razy. Dzięki temu faworki będą „bąbelkowe”.
Placki kroimy na paski, nacinamy na środku i przwlekamy jeden koniec ciasta.
Faworki smażymy w nagrzanym do 170 stopni C oleju z obu stron na złoty kolor. Cienko rozwałkowane placki będą smażyły się po kilka sekund z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe oprószamu cukrem pudrem.

faworki3

Tłusty czwartek 2014

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 myśli nt. „Faworki. Tłusty czwartek – episode 2”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *