Francuskie bułeczki z dżemem morelowym i białym serem

Z ciasta francuskiego można wyczarować cuda – od słonych przekąsek, po tarty na obiad lub kolację, aż do deserów.

Dziś wersja śniadaniowa, na słodko w towarzystwie szklanki mleka lub deserowa, do popołudniowej kawy w ogrodzie – bułeczki z dżemem morelowym i białym serem.

francuskiezserem1

Składniki:
(8 sztuk)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 150 g białego sera półtłustego,
  • 150 ml dżemu morelowego,
  • 1 jajko,
  • brązowy cukier do posypania wierzchu ciasteczek

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Ciasto dzielimy na 8 prostokątów. Na każdy z nich nakładamy plaster białego sera  1 dużą łyżeczkę dżemu morelowego, składamy prostokąt na pół i dokładnie sklejamy.
Gotowe bułeczki smarujemy rozkłóconym jakiem i posypujemy brązowym cukrem.
Bułeczki pieczemy 15-20 minut na złoty kolor.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

francuskiezserem6

francuskiezserem5

francuskiezserem3

francuskiezserem7

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

2 komentarze do “Francuskie bułeczki z dżemem morelowym i białym serem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *