Frittata ze szpinakiem i wędzonym serem i muzyczna niespodzianka

Siedząc przed komputerem usłyszałam dobiegające z oddali dźwięki instrumentów dętych. Hmm ciekawe…
Jakie było moje zaskoczenie, gdy wyjrzałam przez okno i zobaczyłam kilku panów, stojących pod oknami i grających, ot tak dla przyjemności, żeby umilić czas mieszkańcom osiedla. Na balkony wyszli zaciekawieni ludzie. I słuchali, bili brawa i pozdrawiali grajków.
Takie miłe niedzielne przedpołudnie…

A żeby jeszcze bardziej umilić ten słoneczny dzień, proponuję pyszne śniadanie, no może już drugie śniadanie…
fritataSkładniki:

  • 8 jajek,
  • 75 g liści szpinaku
  • ząbek czosnku,
  • 10 dag wędzonego żółtego sera,
  • 1 łyżka masła,
  • przyprawy:sól, pieprz, chilli/ostra papryka

szpinakSposób przygotowania:

Szpinak podsmażamy na maśle przez 1-2 minuty. Gdy zmniejszy objętość dodajemy drobno posiekany czosnek.
Do naczynia wbijamy jajka, roztrzepujemy je za pomocą widelca. Dokładamy starty na grubych oczkach ser, przyprawiamy. Dokładnie mieszamy.
Całość przelewamy na patelnię i rozprowadzamy równomiernie. Smażymy na małym ogniu przez 7-8 minut. Po ok. 4 minutach możemy przykryć patelnię pokrywką, aby wierzch szybciej się ściął.
Przekładamy na talerz i gotowe!
fritata1

fritata2

 Smacznego : )

muzycy

A oto i grajkowie 🙂

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *