Wakacyjna przekąska: gotowany bób z masłem i czosnkiem

Smak bobu pamiętam z czasów, gdy na działce niedaleko domu rodzice uprawiali warzywa. A można była tam znaleźć prawdziwe cuda jak kalarepa, groszek cukrowy, kolorowy groch, czy właśnie bób. Wycieczki na działkę były stałym elementem każdych wakacji i spędzaliśmy tam mnóstwo czasu.
Wracając do tych wspomnień, przygotowałam smaczną i prostą przekąskę z bobem w roli głównej. Sezon trwa w najlepsze, więc warto to wykorzystać.

bóbzmasłem2Składniki:

  • 500 g ugotowanego bobu,
  • ząbek czosnku drobno posiekany,
  • 2 łyżki masła,
  • sól morska,
  • płatki chilli,
  • posiekana natka pietruszki

bóbzmasłem1

Sposób przygotowania:

Bób gotujemy.

Na maśle podsmażamy czosnek, dodajemy sól i płatki chilli, mieszamy.

Ugotowany bób polewamy masłem czosnkowym, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Bób możemy także obrać ze skórek, a dopiero później polać masłem.

bóbzmasłem3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *