Gulasz wołowy na czerwonym winie z groszkiem i marchewką

gulaszmarchewka1

Składniki:
(dla 5-6 osób)

  • 500 g wołowiny,
  • 3-4 marchewki,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu,
  • 1 i 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1/2 puszki groszku konserwowego,
  • 4-5 ziarenek czarnego pieprzu,
  • sól, pieprz czarny do smaku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną i pokrojoną w kostkę wołowinę obtaczamy z mące i smażymy na brązowy kolor.
Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i połową wina, dodajemy liście laurowe i ziarenka pieprzu. Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 1- 1 i 1/2 h, od czasu do czasu mieszamy.
Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze plasterki, dodajemy do mięsa, podlewamy resztą wina.
Gotujemy dalej pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie – ostatnie 30-40 minut gotujemy bez przykrycia, by sos się zredukował i zgęstniał, przyprawiamy do smaku. Na sam koniec, tuż przed końcem gotowania dodajemy odsączony groszek i mieszamy.

Gulasz podajemy z pure ziemniaczanym.

gulaszmarchewka2

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *