Gulasz wołowy z suszonymi grzybami

 Gulasz o bardzo intensywnym zapachu, smaku i kolorze. Suszone grzyby genialnie łączą się z wołowiną, a całość podkreśla odrobina brandy.
Takie danie to idealna opcja na zimowy sycący obiad, zwłaszcza po długim spacerze w tej mroźnej aurze.

gulaszgrzybowy4

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego,
  • 100 g suszonych grzybów (najlepsze będą nieduże borowiki),
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 3 łyżki brandy,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej do obtoczenia mięsa,
  • 1 i 1/2 l wody mineralnej lub bulionu warzywnego,
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

gulaszgrzybowy3

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 30 min pod przykryciem.
Po tym czasie grzyby odsączamy i kroimy w grubsze paski lub kostkę.

Oczyszczoną i pokrojoną w kostkę wołowinę obtaczamy z mące i smażymy na brązowy kolor, bez tłuszczu.

Obsmażoną, przekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy pokrojone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 1- 1 i 1/2 h, od czasu do czasu mieszamy.

Po tym czasie dodajemy pozostałe przyprawy, wlewamy brandy i gotujemy jeszcze 30-45 min. bez pokrywki, by sos się zredukował.

Gulasz podajemy z pure ziemniaczanym, kaszą gryczaną lub pieczywem.

gulaszgrzybowy2

gulaszgrzybowy1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *