Idzie jesień, robimy galette ze śliwkami

galette4Składniki na kruche ciasto:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 140 g zimnego masła
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 80 ml zimnego kefiru

Nadzienie:

  • 500 g śliwek,
  • 2 łyżki posiekanych płatków migdałów,
  • 3 łyki cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania brzegów ciasta,
  • cukier puder do oprószenia

galette3

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30-60 minut do lodówki.

Śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki a następnie kroimy w grubsze plasterki.
Posypujemy cynamonem, cukrem, dodajemy migdały i mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm, formując w miarę równe koło.
Zostawiamy 2-3 cm miejsca od brzegu ciasta i układamy śliwki.
Brzegi ciasta zawijamy do środka, lekko je sklejając.
Brzegi tarty smarujemy jakiem.
Tartę pieczemy 40-45 min.

galette2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *