Jak gotować bób?

Sposobów na gotowanie bobu jest wiele, bo w zasadzie każdy ma swój sprawdzony patent. Niezależnie od preferencji, warto jednak pamiętać o kilku podstawowych kwestiach, zwłaszcza że sezon na bób w pełni.

bób3

1. Młody bób możemy jeść na surowo, nie wymaga gotowania. Wystarczy wyjąć go ze strąków, skórka jest na tyle miękka, że nie wymaga gotowania, a to własnie w niej znajduje się najwięcej witamin i wartości odżywczych.

2. Gotowanie w parowarze, tak jak inne warzywa. Zazwyczaj w załączonej instrukcji, producent podaje czas dla poszczególnych potraw i warzyw.

3. W zależności od sezonu, czas gotowania będzie różny. Na początku sezonu, będzie to od 3 do 5 minut, na końcu sezonu, nawet ponad 30 minut. Zawsze warto wyjąć kilka groszków i po prostu spróbować oraz wybrać odpowiedni dla siebie stopień miękkości.

4. Gotowanie w wodzie z cukrem, solą, koperkiem, czosnkiem lub lubczykiem. Dzięki temu zabiegowi, bób nabiera innego smaku. Nie musimy przyprawiać go później.

5. Przed gotowaniem warto przejrzeć wszystkie groszki i pozbyć się tych z widocznymi czarnymi plamkami – są to larwy. Zdecydowanie odradzam gotowania takiego bobu!

6. Bób wrzucamy do gotującej się wody, a po odcedzeniu przelewamy wodą zimną, by nie stracił swojego intensywnego zielonego koloru.

7. Ugotowany bób ma pomarszczoną skórkę i zmienia się jego barwa – z zielonej na lekko brązową.

bób1

Mój sposób na gotowanie bobu

Na pół kilograma bobu, przygotowuję ok. 4 litry wody i 1 łyżeczkę soli.
Bób wrzucam do gotującej się i osolonej wody.
Zdecydowanie wolę, kiedy bób jest lekko twardy, więc na początku sezonu gotowanie trwa krótko, bo ok. 3-4 minut.
Bób odcedzam, przelewam zimną wodą, lekko solę lub polewam roztopionym masłem z czosnkiem i jem razem ze skórkami.
bób2

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *