Jesienne ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady

marchewkowe3

Składniki na ciasto:
(forma o średnicy 23 cm)

  • 200 g marchewki startej na średnich oczkach,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g brązowego cukru,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 duże jajka,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 50 g rodzynek,
  • 80 g orzechów włoskich lub laskowych posiekanych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Składniki na polewę:

  • 50 g białej czekolady,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego

marchewkowe1

Sposób przygotowania:

Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon. Mieszamy całość.

W drugim  naczyniu lekko roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier, skórkę z pomarańczy, olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Następnie dodajemy posiekane orzechy, rodzynki oraz startą na grubych oczkach tarki marchewkę, raz jeszcze mieszamy.
Po wymieszaniu dodajemy przesiane suche składniki, mieszamy całość.

Ciasto przekładamy do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 165 stopni C przez około 50 – 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.

marchewkowe4

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *