Kokosanki

Popołudnie spędzane w domowym zaciszu i chęć na coś słodkiego, ale bez wychodzenia z domu?
Szybki przegląd kuchennych szafek i lodówki.
Wyjmuję wiórki kokosowe, masło, białka które zostały po przygotowaniu carboonary, trochę cukru i za chwilę można cieszyć się aromatycznymi kokosankami.
Zapach roznosi się po całej kuchni, a ja jestem szczęśliwa, że za chwilę będę mogła spróbować tych pyszności.

kokosanki2

Składniki:
( na ok.15 ciasteczek)

  • 80 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 240 g wiórków kokosowych,
  • białka z 2 jajek (rozmiar M),
  • szczypta soli

kokosanki3

Sposób przygotowania:

Masło i cukier przekładamy do garnka i podgrzewamy – cukier ma się rozpuścić w maśle, dodajemy wiórki i jeszcze chwilę podgrzewamy razem.
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno, dodajemy do przestudzonych wiórek.
Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia (masa będzie dobrze nakładała się również łyżką lub gałkownicą do lodów). Ciasteczka pieczemy w nagrzanym uprzednio do 180 stopni C piekarniku, ok. 15-20 minut, aż się zezłocą.
Upieczone wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na chwilę na ręcznik papierowy, bu pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kokosanki (według mnie) najlepiej smakują całkowicie przestudzone.

kokosanki1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *