Kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu

Te kotleciki (lub jak kto woli placuszki) możemy podać zarówno w wersji obiadowej, na przykład polędwiczką wieprzową i sosem grzybowym lub w wersji kolacyjnej – z wędzonym łososiem i jogurtem naturalnym.
W obu wariantach świetnie się sprawdzą.

kotlecikizkaszy4

Składniki:
(10-12 kotlecików)

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej,
  • 200 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • drobno posiekana natka pietruszki (2-3 gałązki),
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej roślinny do smażenia,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny,
  • do podania: wędzony lub grilowany łosoś, gęsty jogurt naturalny, sałata

kotlecikizkaszy3

Sposób przygotowania:

W naczyniu umieszczamy kaszę, twaróg, jajko, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Z masy formujemy kule – musimy je solidnie ścisnąć w dłoniach, by kotleciki w trakcie smażenie nie rozpadały się, a następnie obtaczamy je w bułce tartej i lekko spłaszczamy, nadając im odpowiedni kształt.

Kotleciki smażymy na rozgrzanym wcześniej oleju, po 1-2 minuty (w zależności od grubości) z każdej strony na złoty kolor.

Podajemy na ciepło lub zimno.

kotlecikizkaszy2

kotlecikizkaszy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *