Kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu

Te kotleciki (lub jak kto woli placuszki) możemy podać zarówno w wersji obiadowej, na przykład polędwiczką wieprzową i sosem grzybowym lub w wersji kolacyjnej – z wędzonym łososiem i jogurtem naturalnym.
W obu wariantach świetnie się sprawdzą.

kotlecikizkaszy4

Składniki:
(10-12 kotlecików)

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej,
  • 200 g twarogu,
  • 2 jajka,
  • drobno posiekana natka pietruszki (2-3 gałązki),
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej roślinny do smażenia,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny,
  • do podania: wędzony lub grilowany łosoś, gęsty jogurt naturalny, sałata

kotlecikizkaszy3

Sposób przygotowania:

W naczyniu umieszczamy kaszę, twaróg, jajko, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Z masy formujemy kule – musimy je solidnie ścisnąć w dłoniach, by kotleciki w trakcie smażenie nie rozpadały się, a następnie obtaczamy je w bułce tartej i lekko spłaszczamy, nadając im odpowiedni kształt.

Kotleciki smażymy na rozgrzanym wcześniej oleju, po 1-2 minuty (w zależności od grubości) z każdej strony na złoty kolor.

Podajemy na ciepło lub zimno.

kotlecikizkaszy2

kotlecikizkaszy

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *