W sezonie możemy przygotować tę zupę na bazie świeżych pomidorów, zapewne będzie miała intensywniejszą barwę jak i smak oraz aromat.
Jako, że do lata pozostało jeszcze kilka miesięcy, pokusiłam się o przygotowanie tego kremu korzystając z pomidorów z puszki.
Smak zachwycił domowników. Takie przywołanie letnich dni w środku zimy…
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego lub rosołu,
- 2 puszki pomidorów,
- 1 kulka mozzarelli pokrojona w kostkę,
- 1/2 piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę,
- przyprawy: sól, pieprz czarny,słodka papryka mielona, suszona bazylia,
- oliwa lub olej do smażenia, ok. 2-3 łyżki,
- do podania: bagietka
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i odstawiamy na 30 min. do lodówki do zamarynowania.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oliwy i smażymy kurczaka na złoty kolor.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy.
Całość dokładnie blendujemy, by nadać zupie jednolitą konsystencję.
Do zmiksowanych pomidorów dodajemy usmażonego kurczaka, pokrojoną mozzarellę i mieszamy. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Dodatkowo możemy posypać dodatkową porcją suszonej bazylii.