Krem pomidorowy z mozzarellą i kurczakiem

W sezonie możemy przygotować tę zupę na bazie świeżych pomidorów, zapewne będzie miała intensywniejszą barwę jak i smak oraz aromat.
Jako, że do lata pozostało jeszcze kilka miesięcy, pokusiłam się o przygotowanie tego kremu korzystając z pomidorów z puszki.
Smak zachwycił domowników. Takie przywołanie letnich dni w środku zimy…kremzpomidorów2

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 2 puszki pomidorów,
  • 1 kulka mozzarelli pokrojona w kostkę,
  • 1/2 piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę,
  • przyprawy: sól, pieprz czarny,słodka papryka mielona, suszona bazylia,
  • oliwa lub olej do smażenia, ok. 2-3 łyżki,
  • do podania: bagietka

kremzpomidorów4

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i odstawiamy na 30 min. do lodówki do zamarynowania.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oliwy i smażymy kurczaka na złoty kolor.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy.
Całość dokładnie blendujemy, by nadać zupie jednolitą konsystencję.
Do zmiksowanych pomidorów dodajemy usmażonego kurczaka, pokrojoną mozzarellę i mieszamy. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Dodatkowo możemy posypać dodatkową porcją suszonej bazylii.

kremzpomidorów1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *