Krem ze słodkiej kukurydzy

Krem z kukurydzy jest sycący, rozgrzewający i w sam raz na zimowo-wiosenną niezdecydowaną jeszcze pogodę.
Niewątpliwym plusem jest łatwość przygotowania, no i przede wszystkim smak, taki słodko-pikantny.

kremkukurydza2

Składniki:
(dla 4 osób)

  • puszka kukurydzy konserwowej (odsączonej z wody),
  • 3-4 małe ziemniaki pokrojone w drobną kostkę,
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego,
  • 5 plastrów boczku,
  • 1/4 małej cebuli,
  • 100g śmietany 18%,
  • sól, pieprz, płatki chilli

kremkukurydza1Sposób przygotowania:

Kukurydzę, ziemniaki, boczek i posiekaną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni. Przekładamy całość do garnka z bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (ok.8-10 minut). Doprawiamy do smaku według uznania. Zupę blendujemy, dodając powoli śmietanę.
Podajemy z ciepłymi grzankami.

Dodatkowo do podania: grzanki z żóltym serem, prażone pestki słonecznika lub dyni, łyżka śmietany, skwarki z boczku.

kremkukurydza3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 myśli nt. „Krem ze słodkiej kukurydzy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *