Krem ze słodkiej kukurydzy

Krem z kukurydzy jest sycący, rozgrzewający i w sam raz na zimowo-wiosenną niezdecydowaną jeszcze pogodę.
Niewątpliwym plusem jest łatwość przygotowania, no i przede wszystkim smak, taki słodko-pikantny.

kremkukurydza2

Składniki:
(dla 4 osób)

  • puszka kukurydzy konserwowej (odsączonej z wody),
  • 3-4 małe ziemniaki pokrojone w drobną kostkę,
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego,
  • 5 plastrów boczku,
  • 1/4 małej cebuli,
  • 100g śmietany 18%,
  • sól, pieprz, płatki chilli

kremkukurydza1Sposób przygotowania:

Kukurydzę, ziemniaki, boczek i posiekaną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni. Przekładamy całość do garnka z bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (ok.8-10 minut). Doprawiamy do smaku według uznania. Zupę blendujemy, dodając powoli śmietanę.
Podajemy z ciepłymi grzankami.

Dodatkowo do podania: grzanki z żóltym serem, prażone pestki słonecznika lub dyni, łyżka śmietany, skwarki z boczku.

kremkukurydza3

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

4 komentarze do “Krem ze słodkiej kukurydzy”

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *