Kiedyś czosnek kojarzył mi się wyłącznie z syropem na kaszel, który przygotowywała moja mama kiedy byłam przeziębiona. Sam zapach tej miodowo-cytrynowo-czosnkowej mikstury był nie do zniesienia, a co dopiero smak. Czosnku nie znosiłam!
Dzis jest zupełnie inaczej. Sama chętnie wykorzystuję czosnek w kuchni, zarówno do potraw jak i do sosów, zwłaszcza do sosu czosnkowo-kopekowego, który według mnie pasuje do wszystkiego (ale o tym innym razem).
Dziś, pozostając przy czosnku, prpoozycja na krokiety szpinakowo-czosnkowe.
Składniki na farsz:
- 40 dag mrożonego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- słony serek kanapkowy, np. Mlekovita,
- 20 dag pieczarek,
- 1 łyżka masła,
- przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz chilli
Sposób przygotowania:
Przepis na naleśniki: http://www.makeittasty.pl/nalesniki-z-serem-w-truskawkowym-sosie/
Szpinak rozmarażamy w garnku na małym ogniu, odsączamy z nadmairu wody. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, podsmażamy. Do szpinaku dokładamy łyżkę masła, posiekany czosnek, pokruszony serek, przyprawy i pieczarki. Dokładnie mieszamy całość.
Farsz przekładamy na usmażone uprzednio naleśniki i zawijamy.
Podajemy na zimno lub podsmażone na maśle.
Smacznego 🙂
Naleśniki ze szpinakiem…. pychota 🙂 Uwielbiam to danie…
Na pewno były smaczne 🙂 Rewelacyjne smaki 🙂
Apetyczne 🙂
Wow!!! ,ale apetyczne krokiety ,pozdrawiam.
Dziękuję za komentarz
Pozdrawiam serdecznie 🙂