Krokiety ze szpinakiem, pieczarkami i słonym serkiem

Kiedyś czosnek kojarzył mi się wyłącznie z syropem na kaszel, który przygotowywała moja mama kiedy byłam przeziębiona. Sam zapach tej miodowo-cytrynowo-czosnkowej mikstury był nie do zniesienia, a co dopiero smak. Czosnku nie znosiłam!
Dzis jest zupełnie inaczej. Sama chętnie wykorzystuję czosnek w kuchni, zarówno do potraw jak i do sosów, zwłaszcza do sosu czosnkowo-kopekowego, który według mnie pasuje do wszystkiego (ale o tym innym razem).
Dziś, pozostając przy czosnku, prpoozycja na krokiety szpinakowo-czosnkowe.


krokiety3Składniki na farsz:

  • 40 dag mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • słony serek kanapkowy, np. Mlekovita,
  • 20 dag pieczarek,
  • 1 łyżka masła,
  • przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz chilli

krokiety4

krokiety2Sposób przygotowania:

Przepis na naleśniki: http://www.makeittasty.pl/nalesniki-z-serem-w-truskawkowym-sosie/

Szpinak rozmarażamy w garnku na małym ogniu, odsączamy z nadmairu wody. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, podsmażamy. Do szpinaku dokładamy łyżkę masła, posiekany czosnek, pokruszony serek, przyprawy i pieczarki. Dokładnie mieszamy całość.
Farsz przekładamy na usmażone uprzednio naleśniki i zawijamy.
Podajemy na zimno lub podsmażone na maśle.
Smacznego 🙂krokiety1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

5 komentarzy do “Krokiety ze szpinakiem, pieczarkami i słonym serkiem”

Skomentuj Milu Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *