Kruche ciasteczka z czekoladą z migdałami

Ciasteczka tak proste w przygotowaniu, że poradzi sobie z nimi każde dziecko.
Wyśmienicie smakują jeszcze lekko ciepłe, najlepiej w towarzystwie gorzkiej herbaty, ulubionej kawy lub zimnego mleka.
Ciasteczka są kruche i rozpływają się w ustach.
Śmiało możemy zabrać je do pracy, by cieszyć się ich smakiem w przerwie na kawę.

ciastko4

Składniki :
(ok. 20 sztuk)

  • 225 g mąki pszennej,
  • 125 g  miękkiego masła,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g płatków migdałów,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy jajko i dalej ucieramy.
Partiami dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.
Na samym końcu dodajemy posiekaną czekoladę i  pokruszone płatki migdałów-delikatnie mieszamy, najlepiej szpatułką.

Na formę z papierem do pieczenia wykładamy po czubatej łyżce ciasta na blachę i lekko spłaszczamy, nadając ciasteczkom kształt.

Ciastka pieczemy ok. 20-25 min. na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.

Studzimy na kratce.

ciastko2

ciastko1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *