Kruche ciasteczka marcepanowe

marcepanowe1

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 100 g masy marcepanowej,
  • 50 g drobnego cukru,
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 min.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm i wykrawamy dowolne kształty ciasteczek. Pieczemy 10-12 minut (w zależności od wielkości ciastek) w temperaturze 180 stopni C- brzegi powinny być rumiane.

Ciasteczka najlepiej smakują jeszcze ciepłe z filiżanką dobrej herbaty. Można je przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

marcepanowe3

marcepanowe2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *