Kruche ciasteczka migdałowe

Niektóre przepisy wędrują z bloga na blog, niczym przekazywane w czasach podstawówki pamiętniki, złote myśli i inne tego typu zeszyty z rozmaitymi wpisami.
Dzisiejszy przepis na ciasteczka znalazłam na blogu Pieprz czy Wanilia. Autorka tego bloga z kolei zapożyczyła go z White Plate. I tak oto przepis niesie się dalej w świat.
Niech wędruje, a efekt końcowy sprawia radość swym smakiem innym…

ciacha2Składniki:
Ciasto

  • 90 g miękkiego masła,
  • 60 g drobnego cukru (użyłam cukru pudru),
  • 1 jajko,
  • 150 g mąki pszennej

Wierzch

  • 60 g masła,
  • 100 g drobnego cukru (cukru pudru),
  • 1 łyżka miodu (użyłam wielokwiatowego),
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i mąkę. Ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 20×30 cm.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto.

Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem i miodem. Kiedy zacznie się karmelizować, dodajemy migdały. Całość mieszamy, zdejmujemy z ognia i wykładamy masę na ciasto. Wyrównujemy wierzch nożem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Brzegi ciasta powinny być rumiane.
Wyjmujemy z piekarnika, delikatnie studzimy i jeszcze ciepłe ciasto kroimy na kwadraty.
Kwadraty początkowo są miękkie, kiedy ostygną -lekko twardnieją i stają się chrupiące.

ciacha3ciacha1

 

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

4 komentarze do “Kruche ciasteczka migdałowe”

  1. przeciesz ta polewa to ze snikersa od dawna tak robie, Pieke tez placek z pychotka i kroje w kwadraty pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *