Kruche ciasto z gruszkami i budyniem

To połączenie smaków pamiętam jeszcze z dawnych lat, kiedy w obszernym zeszycie z przepisami szukałam czegoś, co będę mogła przygotować samodzielnie dla domowników będąc nastolatką.
Zamiast gruszek używałam wtedy jabłek.

Dziś w zmienionej nieco formie, ale w smaku nadal rewelacja.
Kruche (wręcz bardzo kruche), maślane ciasto, słodka gruszka i delikatny budyń, czyli idealne ciasto na jesień!

zgruszką1

Składniki:
(forma 23×20)

  • 300 g mąki pszennej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 120 g bardzo zimnego masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 4-5 gruszek (najlepiej twardych),
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 600 ml mleka (do przygotowania budyniu),
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Obie mąki przesiewamy na blat, dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę i cukier puder – energicznie zagniatamy ciasto na gładką kulę, dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 30 min.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.
Jedną częścią ciasta wylepiamy formę wyłożoną papierem do pieczenia (ciastem wylepiamy spód i lekko brzegi), nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok.15-17 min na złoty kolor.

W tym czasie obieramy gruszki, kroimy je na ćwiartki, a następnie w plastry o grubości ok. 1/2 cm, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy brązowym cukrem, mieszamy.
Budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu, by były bardziej gęste.
Na podpieczonym spodzie układamy równo gruszki, nakładamy na nie ciepły budyń, całość przykrywamy płatem rozwałkowanego wcześniej kruchego ciasta – dopasowujemy do wielkości formy, dobrze sklejamy brzegi.

Ciasto pieczemy 50-60 min. w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor, studzimy przy uchylonym piekarniku.

Przestudzone ciasto kroimy na kwadraty, podajemy oprószone cukrem pudrem.

zgruszką2

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *