Kruche ciasto z rabarbarem, orzechami i kruszonką

Przepis na ciasto z rabarbarem powstał tak samo szybko, jak szybkie jest wykonanie tego ciasta.
Ciasto jest słodko-kwaśne, lekkie i bardzo aromatyczne.
Zapraszam do wypróbowania przepisu!

rabarbar2

Składniki na ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru,
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Kruszonka:

  • 8 łyżek mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 5 łyżek cukru

rabarbar1

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto  solidnie zagniatamy, formujemy w kulę i odstawiamy na 20 min. do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C.  Na wyłożonej papierem do pieczenia formie 25×20 układamy ciasto, tak by lekko zachodziło na brzegi formy. Podpiekamy przez 20 min.
W tym czasie rabarbar myjemy (nie trzeba obierać), kroimy na kawałki ok. 1/2 cm, mieszamy z cukrem, miodem i posiekanymi orzechami.
Składniki na kruszonkę zagniatamy w miseczce, lekko rozcierając w dłoniach – kruszonka będzie dość sypka.
Na podpieczone ciasto wykładamy farsz rabarbarowy, a wierzch obsypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy  35-40 min. na złoty kolor w 180 stopniach C.
Najlepiej ciasto smakuje jeszcze ciepłe.

rabarbar3

Rabarbalove

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *