Kruche rogaliki z marmoladą różaną i płatkami migdałowymi

Z niektórymi przepisami jest tak, że nigdy nie mamy ich dość, zawsze jest odpowiednia pora na ich ponowne wykonanie. Wcale się nie nudzą i zawsze chętnie do nich wracamy. Jedni mają ulubiony przepis na idealną zupę, inni na pierogi, a ja na te właśnie rogaliki. Robienie tych rogalików przez pewien czas było dla mnie codziennością. Takie małe słodkie pyszności, w sam raz do herbaty, czy kawy. Taka mała słodka przyjemność, której nigdy za wiele…

rogaliki3Składniki na ciasto:
(ok. 45 sztuk)

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 1 czubata łyżka cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka serka waniliowego, np. Danio

Nadzienie:

  • marmolada różana,
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagniatamy do momentu powstania gładkiej i plastycznej kuli. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części i kolejno rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, tak by miało w miarę okrągły kształt.Okrągły placek dzielimy na trójkąty. Na szerszą część trójkąta nakładamy marmoladę i pokruszone płatki migdałowe, a następnie zawijamy ku części węższej, formujemy kształt rogalika, dociskamy lekko rogi.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20-25, do momentu aż będą złociste.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.rogaliki1rogaliki2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *