Kruche rogaliki z marmoladą różaną i płatkami migdałowymi

Z niektórymi przepisami jest tak, że nigdy nie mamy ich dość, zawsze jest odpowiednia pora na ich ponowne wykonanie. Wcale się nie nudzą i zawsze chętnie do nich wracamy. Jedni mają ulubiony przepis na idealną zupę, inni na pierogi, a ja na te właśnie rogaliki. Robienie tych rogalików przez pewien czas było dla mnie codziennością. Takie małe słodkie pyszności, w sam raz do herbaty, czy kawy. Taka mała słodka przyjemność, której nigdy za wiele…

rogaliki3Składniki na ciasto:
(ok. 45 sztuk)

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 1 czubata łyżka cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka serka waniliowego, np. Danio

Nadzienie:

  • marmolada różana,
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagniatamy do momentu powstania gładkiej i plastycznej kuli. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części i kolejno rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, tak by miało w miarę okrągły kształt.Okrągły placek dzielimy na trójkąty. Na szerszą część trójkąta nakładamy marmoladę i pokruszone płatki migdałowe, a następnie zawijamy ku części węższej, formujemy kształt rogalika, dociskamy lekko rogi.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20-25, do momentu aż będą złociste.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.rogaliki1rogaliki2

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *