Dziś pomysł na obiad w stylu orientalnym. Będzie słodko, pikantnie i kolorowo.
Zapraszam!
Składniki:
- filet z kurczaka, ok. 200 g,
- puszka pomidorów,
- puszka mleka kokosowego (400 g),
- 1 papryka czerwona,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki startego imbiru (użyłam w proszku),
- drobno posiekany ząbek czosnku,
- drobno posiekana połowa małej cebuli,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 papryczki chilli (opcjonalnie),
- łyżka oleju/masła do smażenia,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory gotujemy z odrobiną soli, pieprzu i 2 łyżeczkami cukru przez 10-15 minut, do momentu zredukowania ilości wody, od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy całość i ponownie gotujemy kolejne 15 minut (pamiętamy o mieszaniu!).
Na rozgrzany tłuszcz na patelni przekładamy cebulę, czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy, dodajemy imbir i pokrojony w paski filet z kurczaka. Gdy kurczak jest usmażony, przyprawiamy kurkumą i papryką, dodajemy chilli.
Do garnka z sosem przekładamy zawartość patelni i gotujemy przez 1-2 minuty.
Curry podałam z ryżem jaśminowym, na wierzchu posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Uwielbiam indyjskie smaki! Curry jest proste, pyszne i baaardzo aromatyczne 🙂 Danie idealne!