Lody kawowe z amaretto

Fani i smakosze kawy będą zachwyceni, kiedy tylko spróbują tych lodów.
Lodów, które nie wymagają ani maszyny ani nawet miksowania co jakiś czas. Po prostu wystarczy raz połączyć składniki i odstawić masę do zamrażarki na kilka godzin, a później możemy cieszyć się smakiem domowych lodów kawowych.

lodykawowe2

Składniki:

  • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%,
  • 175 g zagęszczonego mleka skondensowanego słodzonego,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej instant),
  • 2 łyżki amaretto

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy do czasu, aż masa zacznie trzymać kształt i zacznie gęstnieć. Po koniec ubijania dodajemy amaretto, miksujemy całość jeszcze przez 30 sekund.
Ubita masę przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki na minimum 6 h.

lodykawowe1

Wskazówka: jeżeli używamy amaretto lub innego likieru, należy go dodać pod koniec miksowania, do już ubitej masy, a nie na samym początku.
Lody widoczne na zdjęciach były nakładane łyżką, ale można je nakładać gałkownicą – ładnie się formują.
Przed podaniem, wyjmujemy pojemnik z lodami 1-2 minuty wcześniej z zamrażarki, by lody łatwiej się nabierały.

Akcja lodowa 2014

 

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Jeden komentarz do “Lody kawowe z amaretto”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *