Fani i smakosze kawy będą zachwyceni, kiedy tylko spróbują tych lodów.
Lodów, które nie wymagają ani maszyny ani nawet miksowania co jakiś czas. Po prostu wystarczy raz połączyć składniki i odstawić masę do zamrażarki na kilka godzin, a później możemy cieszyć się smakiem domowych lodów kawowych.
Składniki:
- 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%,
- 175 g zagęszczonego mleka skondensowanego słodzonego,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej instant),
- 2 łyżki amaretto
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy do czasu, aż masa zacznie trzymać kształt i zacznie gęstnieć. Po koniec ubijania dodajemy amaretto, miksujemy całość jeszcze przez 30 sekund.
Ubita masę przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki na minimum 6 h.
Wskazówka: jeżeli używamy amaretto lub innego likieru, należy go dodać pod koniec miksowania, do już ubitej masy, a nie na samym początku.
Lody widoczne na zdjęciach były nakładane łyżką, ale można je nakładać gałkownicą – ładnie się formują.
Przed podaniem, wyjmujemy pojemnik z lodami 1-2 minuty wcześniej z zamrażarki, by lody łatwiej się nabierały.
Mmm, kawowe… Boskie 🙂