Łosoś w cieście francuskim

Połączenie dość klasyczne i zna je chyba każdy – łosoś i szpinak, ale jak dla mnie zawsze świetnie się sprawdza, a co najważniejsze smakuje.

Ciasto jest chrupiące, ryba delikatna i aromatyczne, a szpinak nadaje całości charakteru.
Doskonała propozycja na kolację we dwoje, ale i spotkanie z przyjaciółmi.
Sprawdźcie zresztą sami!

łosoćwcieście3

Składniki: (dla 3-4 osób)

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 150 g filetu z łososia,
  • 100 g szpinaku baby,
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • sól morska, pieprz
  • 1 żółtko

łosośwcieście2

Sposób przygotowania:

Szpinak dokładnie płuczemy i suszymy. Następnie na patelni z masłem podsmażamy szpinak z czosnkiem przez 2-3 minuty.
Łososia posypujemy solą, pieprzem oraz delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Ciasto rozwijamy i dzielimy w taki sposób, by zmieściła się ryba i pozostała taka sama część ciasta na przykrycie, układamy na nim szpinak i rybę, nakrywamy drugą częścią ciasta, dokładnie sklejamy i smarujemy żółtkiem.
Dodatkowo wierzch ciasta możemy lekko ponacinać. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku, przez 30-35 minut na złoty kolor.
Rybę możemy podać z sosem koperkowym i pomidorami.

łosośwcieście1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *