Grilowany łosoś w aksamitnym sosie śmietanowo-porowym

Pomysł na prosty i smaczny obiad, którego przygotowanie nie zajmie nam całej wieczności spędzonej w kuchni (zwłaszcza że pogoda zachęca do spacerów i korzystania z wiosennego słońca!)
Czerpmy zatem z wiosny całymi garściami i cieszmy się jej nadejściem!

łosos3

Składniki:
(dla 2 osób)

  • 400 g filetu z łososia,
  • 1 szklanka śmietany 30%,
  • 1 mały por,
  • pieprz,
  • sól morska,
  • 2 łyżki masła,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

łosos2

Sposób przygotowania:

Rybę płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym, skrapiamy odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, grilujemy na rozgrzanej patelni po ok. 4-5 minut z każdej strony.
Pora płuczemy, kroimy w prążki.
Na osobnej patelni roztapiamy masło i dodajemy pora, od czasu do czasu mieszamy.
Zeszklonego pora zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość gotujemy na małym ogniu, do momentu aż sos się zredukuje.

Łososia podałam z ziemniakami z wody oraz surówką z marchewki i pora.

tulipany1

łosos1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Jeden komentarz do “Grilowany łosoś w aksamitnym sosie śmietanowo-porowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *