Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

Proste rzeczy są najlepsze.
Ostatnio zachwycam się prostymi makaronami z niewielką ilością składników, deserami, które nie wymagają długotrwałego przygotowywania i wygrzewaniem się w parku w promieniach letniego słońca.

Dzisiejszy przepis na makron z łososiem to właśnie prosty, a zarazem smaczny pomysł na letni obiad. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut, a efekt gwarantowany!

sosłosoś2

Składniki:
(dla 2 osób)

  • 100 g łososia wędzonego,
  • 150 g makaronu tagliatelle,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
  • 1/4 cebuli pokrojonej w kostkę,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia,
  • kilka gałązek  posiekanego koperku do podania,
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojonego w paski lub kostkę łososia, podsmażamy przez 1 min. Całość zalewamy śmietanką, dodajemy sól i pieprz – smażymy dalej przez 4-5 minut, by sos się zredukował.
Na koniec dodajemy makaron, mieszamy dokładnie całość.
Wykładamy na talerz, posypujemy koperkiem.

sosłosoś1

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *