Sezon kurkowy w pełni. Warto więc wykorzystać czas, kiedy w lesie mamy tyle pyszności i ugotować coś z wykorzystaniem kurek.
Dziś przepis na prosty i szybki sos śmietanowy z kurkami z makaronem i kurczakiem.
Sos sprawdzi się świetnie w wersji z gotowanymi młodymi ziemniakami oraz w wersji bez mięsa.
Składniki:
(dla 2 osób)
- 1 podwójny filet z kurczaka,
- 1 szklanka kurek (dokładnie wypłukane i oczyszczone ze ściółki),
- 1 łyżka masła do smażenia,
- 1/4 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 150 ml śmietany 30%,
- sól, pieprz,
- świeża natka pietruszki,
- 150 g makaronu wstążki
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
W tym czasie przygotowujemy sos i kurczaka.
Mięso delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni po 2 minuty z każdej strony. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 10-12 minut.
Sos: na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone w ćwiartki kurki (małe mogą pozostać w całości) i dusimy całość przez 7-8 minut – grzyby muszą zmięknąć, ale mają pozostać sprężyste. Woda z grzybów powinna odparować. Jeżeli nie, należy ją odlać z patelni.
Stopniowo przelewamy śmietanę i dalej gotujemy, do momentu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
Sos mieszamy na patelni z ugotowanym makaronem. Podajemy z pokrojonym w plastry kurczakiem.