Po truskawkowym szaleństwie przyszła pora na maliny!
Dziś prosta i szybka tarta malinowa na niedzielne leniwe popołudnie w ogrodzie. Słodki czekoladowy spód i orzeźwiające, soczyste maliny – połączenie, które przypadnie do gustu każdemu.
Składniki:
- 200 g herbatników czekoladowych/kakaowych
- 50 g gorzkiej czekolady (połamanej),
- 40 g zimnego masła,
- 250 g serka mascarpone,
- 100 g śmietanki 36%,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie),
- świeże maliny,
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Herbatniki, masło i czekoladę miksujemy do uzyskania gładkiego, sypkiego piasku.
Masę wykładamy na formę (okrągła, średnica 23-25 cm) dokładnie dociskając dno i brzegi.
Odstawiamy do lodówki na minimum 2h.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i mascarpone i dalej miksujemy, aż do zgęstnienia kremu.
Krem wykładamy na ciasteczkowy spód, układamy maliny i schładzamy dalej w lodówce całość przez 1-2h.
Tartę podajemy oprószoną cukrem pudrem lub ze startą czekoladą.
Ale wspaniały widok! 😀 Porywam kawałek, a może nawet i dwa 😉
Nie ma problemu. Proszę się czestowac:-)
Przepysznie wygląda! Pewnie smakuje tak samo