Mini babeczki

Robienie tych ciasteczek trwało u mnie 2 dni. Po pierwszym dniu usłyszałam tyle miłych słów i zachwytów nad nimi, że nie mogłam odmówić zrobienia ich po raz kolejny. Bardzo szybko zniknęły : )

Składnik na ciasto kruche:
(ok. 40 babeczek o średnicy 4 cm)

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 125 g masła,
  • 1 łyżka zimnego mleka,
  • szczypta soli

Krem czekoladowy:

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 400 g śmietanki 36%,
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto: mąkę, masło, sól, cukier, jajko zagniatamy do jednolitego połączenia składników. Na końcu dodajemy łyżkę zimnego mleka, zagniatamy i formujemy z ciasta kulę. Zawinięte w folię spożywczą ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie foremki wylepiamy ciastem (możemy też je rozwałkować i wycinać okręgi nieco większe niż średnica foremki ). Pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.

babki

Krem: ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania, od czasu do czasu mieszamy (początkowo śmietana zrobi się płynna). Po zagotowaniu, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojoną czekoladę i miksujemy. Jednolity krem powinien zgęstnieć. Powstaje coś w rodzaju budyniu czekoladowego.
Masę przekładamy na ciasto, dekorujemy posiekanymi orzechami.

babeczkiCiasteczka są najpyszniejsze następnego dnia.

Smacznego  : )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 myśli nt. „Mini babeczki”

  1. zrobiłam dwie wersje – zwykłą z podaną masą z gorzką czekoladą oraz z dodatkiem kakao i wtedy z masą z białą czekoladą i wyszły genialne! tak szybko pożartych ciastek jeszcze nie robiłam 😀 dzięki wielkie za przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *