Mrożona kawa z lodami i bitą śmietaną

Fala upałów już dawno za nami, poranki i wieczory coraz chłodniejsze, a i w dzień czasem ciężko uświadczyć słońca, które gdzieś tam smacznie śpi za deszczowymi chmurami.
Mimo to, pokusiłam sie o przygotowanie mrożonej kawy z lodami i bitą śmietaną. Może już nie tyle dla ochłody, co dla lepszego samopoczucia i samego słodkiego smaku.
A na kolejne ciepłe dni już czekam z niecierpliwością, choć polska jesień też potrafi być cudowna…

kawamrozona1

Składniki:
(szklanka 250 ml)

  • 2 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych,
  • kilka kostek zamrożonej kawy,
  • 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej lub mocne espresso,
  • 50 ml gorącej wody do zaparzenia kawy,
  • 150 ml bardzo zimnego mleka,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie),
  • do podania: bita śmietana, starta gorzka czekolada, kolorowa posypka, cynamon

kawamrozona3

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej zaparzamy 1 szklankę ulubionej czarnej kawy, najlepiej mocnej, studzimy, przelewamy do foremki na lód i zostawiamy na kilkanaście godzin w zamrażalniku.

2 łyżeczki kawy rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do przestygnięcia.
W blenderze lub shakerze umieszczamy mleko, zaparzoną kawę, cukier i lody – mieszamy przez kilka sekund.
W szklance umieszczamy kostki lodu, przelewamy zmiksowaną kawę z lodami, na wierzchu układamy bitą śmietanę i posypujemy ulubionymi dodatkami, na przykład wiórkami czekoladowymi, kolorową posypkę lub cynamonem.

kawamrozona2

Autor

Milu

Studiuję, gotuję, robię to co lubię i cieszę się życiem. Blog to sposób, by dzielić się z innymi moją pasją...

Jeden komentarz do “Mrożona kawa z lodami i bitą śmietaną”

Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *