Muffinki dyniowe z białą czekoladą

Po wersjach słonych i wytrawnych pora na słodką odsłonę dyni, czyli jesienne, słoneczne muffinki z  puree z dyni i odrobiną białej czekolady.
Muffinki praktycznie robią się same, bo ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut.
Świetnie sprawdzą się na jesiennym pikniku lub z kubkiem gorącej herbaty.

bebeczkizdynią3

Składniki:
(12 sztuk)

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 50 g białej czekolady drobno posiekanej,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 3 jajka,
  • 200 ml oleju słonecznikowego,
  • 200 g puree z dyni

babeczkizdynią2

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy 2 naczynia: w jednym mieszamy składniki suche, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, cukier;
w drugim mieszamy składniki mokre, a następnie do suchych dodajemy płyny, czekoladę i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi lub na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.

Formę wykładamy papilotkami, piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.
Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości ciastem.
Muffinki pieczemy 20-25 min, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

Wskazówki: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy z ciasta nie powstanie zakalec w trakcie pieczenia;

aby zrobić puree z dyni należy dynię wydrążyć, pokroić na małe kawałki i piec ok. 50 min. w temperaturze 200 stopni C, po upieczeniu obrać ze skórki, a następnie zblendować

babeczkizdynią4

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 myśli nt. „Muffinki dyniowe z białą czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *